Preview Mode Links will not work in preview mode

Du, Jag och Jorden


Oct 14, 2021

Ett extra långt avsnitt och ett av våra bästa om du frågar oss! ;)

I förra avsnittet gick vi igenom siffrorna, statistiken, faktan. Nu blir det diskussion. Den orättvisa globala resursfördelningen visar sig bl.a i form av olika länders medellivslängd, flyg-gapet, och olika former av nykolonialism - land grabbing, ocean grabbing och orättvisa handelsavtal för att nämna några. Vi pratar om dammbyggen och gruvor, nya sidenvägen, och fiskpirater.

Även om många röster har höjts runt om i världen över denna ohållbara och orättvisa klimatförstöring och den globala resursfördelningen, så har kritik lyfts mot vilkas röster som får höras. Visste du att världskartan vi lärt oss i skolan är förvrängd? Vad kan vår västerländska kultur lära av äldre kulturer och urfolkssamhällen? Och sist men inte minst blir det… SYSTEMKRITIK! Vårt favoritämne. 

Vi tipsar om: Sameblod, Seaspiracy, Tack för regnet, Bill Gates “Koden till min hjärna” och “Så undviker vi klimatkatastrofen”, samt Vanessa Nakates kommande bok “A Bigger Picture”.

3 snabba:

  1. Kemikalier i foster
  2. Helags glaciär täcks med vit duk
  3. Dyngbaggar flyger vilse

 

Av: Jonna Elofsson Bjesse och Melanie Olsson 

 

Poddmelodi kommer från låten ‘Something Elated’ av Broke for Free.

 

Instagram: @dujagochjorden

Facebook: Du, jag och Jorden

Email: dujagochjorden@gmail.com

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss gärna på Patreon: https://www.patreon.com/dujagochjorden 

Följ oss gärna på instagram och facebook, och prenumerera på podden i din poddapp så får du uppdateringar när vi släpper nya avsnitt, samt lämna en recension i iTunes - då blir vi jätteglada och taggade att göra ännu bättre avsnitt!