Preview Mode Links will not work in preview mode

Du, Jag och Jorden


Nov 30, 2020

2020 ser ut att bli ett rekordår för mord på miljöaktivister. Det mördas tre gånger så många miljöaktivister som journalister. Vi tar upp två aktuella fall, Jorge Enrique Oramas från Colombia och Fikile Ntshangase från Sydafrika. Samt en uppdatering om fallet Berta Cáceres som vi tog upp i början av 2019 (avsnitt 33).

Vi måste som miljöengagerade våga se ett globalt perspektiv och inte bara prata om vilka produkter vi borde byta ut i våra badrumsskåp. Det är ju många gånger ett väldigt privilegierat perspektiv, det fokus vi har på miljöfrågor här i Sverige, och vi tror det är viktigt att också lyfta blicken lite då och då. Det känns också viktigt för att de flesta mordfall, dokumentärer, poddar osv som uppmärksammas i den växande true crime-vågen globalt och här i Sverige är västerländska fall. 

Samtidigt blir människor mördade runt om i världen för att de står upp för sin rätt till grundläggande mänskliga rättigheter - till sin mark, rent vatten, giftfri mat, säkerhet och trygghet. Varannan dag sker ett nytt mord.

 

 

Av: Jonna Elofsson Bjesse och Melanie Olsson 

I samarbete med föreningen Medveten Konsumtion

 

Poddmelodi kommer från låten ‘Something Elated’ av Broke for Free (CC by 3.0). 

 

Instagram: @dujagochjorden

Facebook: Du, jag och Jorden

Email: dujagochjorden@gmail.com


Gillar du det vi gör? Stötta oss gärna på Patreon: https://www.patreon.com/dujagochjorden